Komunikacija i partnerski odnosi. Da li razgovor podstiče bliskost, a time i kvalitet odnosa?




Verovatno ste milion puta čuli da je osnova svakog zdravog i dugotrajnog odnosa jasna komunikacija, ali koliko nas zapravo takav način komunikacije sprovodi u delo?


Da li ste nekada bili u prilici da čujete svog partnera kako u društvu, kroz šalu, kaže neko svoje viđenje vašeg ponašanja koje vama nikada nije rekao?


Nekada nam je mnogo lakše da kažemo svoje mišljenje o partnerovom ponašanju kroz šalu i to pred publikom. Mi tako, praktično, jednim udarcem ubijemo dve muve. Budemo duhoviti u društvu i izbegnemo osudu ili ljutnju partnera na koju smo veoma ostljivi.



Pitanje glasi: Da li je ovakav način komunikacije dobar za partnerski odnos? Kako utiče na njegov kvalitet?


Jasna komunikacija, između ostalog, podrazumeva otvorenost, iskrenost i poštovanje.


Otvorenost predstavlja sposobnost osobe da opiše svoja osećanja, da kaže šta joj se dopada, a šta ne dopada u partnerovom ponašanju, da jasno predstavi svoje ciljeve, uverenja, razmišljanja i stavove. 


Jednom prilikom sam, pričajući o komunikaciji u partnerskim odnosima, čula konstataciju: „Ja upravo to i radim, uvek kažem šta osećam, šta mi smeta ili šta želim, ali moj partner to ne radi.“


Komunikacija je interakcija u svakom smislu. Ukoliko smo mi otvoreni u komunikaciji sa partnerom, to ne znači da će i on biti sa nama. Pitate se zašto je to tako? Razmislite o tome da li dozvoljavate svom partneru da bude otvoren u komunikaciji sa vama? Da li mu dajete dovoljno prostora, slobode i razumevanja da kaže ono što misli i oseća? Ono što je od presudnog značaja jeste razumevanje. Kada partner oseti razumevanje, bez osude u partnerskom odnosu, sigurno će dobiti motivaciju da otvoreno i jasno kaže šta oseća, misli i želi.


Iskrenost podrazumeva našu želju da kažemo ono što osećamo i mislimo bez obzira da li ćemo naići na partnerovu podršku ili negodovanje. Iskrenost ujedno znači i hrabrost i to hrabrost da nas strah od odbacivanja ne može sprečiti u tome da budemo ono što jesmo, da dozvolimo partneru isto to i na taj način izgradimo odnos pun razumevanja.


Zar nije lep osećaj kada vaš partner nastavi rečenicu koju ste vi započeli? Ovo je možda sitnica, ali svakako sitnica koja mnogo govori o vašoj komunikaciji. 


Da li imate osećaj da vas partner voli baš takve kakvi jeste? Da li pred njim možete reći sve što pred drugim ljudima nemate slobodu da kažete? Imate li osećaj da, iako vaš partner ne misli isto kao vi, razume i ceni vaše mišljenje?


Upravo to je poštovanje!


Zaigrajte zanimljivu igru sa svojim partnerom. Glumite jedno drugo. Na taj način ćete moći veoma slikovito da saznate kako vas partner vidi. Postavite vašem partneru pitanje i tražite da prilikom davanja odgovora bude vi i kaže ono što misli da biste vi rekli. Uradite i vi to osto. Osim što ćete se još bolje upoznati, veoma ćete se i zabaviti.


Što više i kvalitetnije razgovaraju, partneri se bolje upoznaju, njihova bliskost se povećava, mnogo bolje se razumeju i na taj način mnogo lakše i konstruktivnije rešavaju nesuglasice, lakše se adaptiraju na novonastale situacije i grade stabilan i dugotrajan odnos.


Što više razgovaramo bolje se poznajemo, a što se bolje poznajemo više se volimo!



Olivera Kovačević
master psiholog
porodični i partnerski savetnik

Zabranjeno je kopiranje tekstova bez dozvole autora.

1 коментар :

  1. Cijeli moj život nikad nisam vidio ništa što bi tako brzo djelovalo kao čarolija Dr.Agbazara. Nakon što sam kontaktirao Dr.Agbazaru, počeo sam vjerovati u izreku da svaki novčić ima dvije strane. Kad me je ljubavnik ostavio, zaklela se da mi se više nikada neće vratiti, ali hvala Bogu što mi je pomoću Dr.Agbazare u roku od 48 sati vratila svog ljubavnika i također želim da drugi ljudi koji su slomljeni srca kontaktiraju Dr. Agbazara kroz ove detalje ispod koje su putem e-pošte: ( agbazara@gmail.com ) ili putem Whatsapp na +2348104102662 onda možete vidjeti čudesa Dr.Agbazara

    ОдговориИзбриши